Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

BOTOX, πόσο ασφαλές είναι;


Τι είναι η βοτουλινική τοξίνη (Botox);
H βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (ΒΤΑ) είναι μία τοξίνη που παράγεται από το αναερόβιο βακτηρίδιο Clostridium Botulinum . Λειτουργεί μπλοκάροντας κάποιες ειδικές  νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για τις κινήσεις των μυών, προκαλώντας έτσι την αδυναμία η παράλυση τους. Το αποτέλεσμα είναι πλήρως αναστρέψιμο μέσο της επανανεύρωσης των μυών εντός 2-6 μηνών.

Ποιές είναι οι ενδείξεις;
Στην πλαστική χειρουργική ενδείκνυται κυρίως για λόγους αισθητικής. Η θεραπεία με το BTA εμποδίζει την σύσπαση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης, και οι ρυτίδες που θα σχηματίζονταν ως αποτέλεσμα της σύσπασης μειώνονται αισθητά. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυδο ,στην εξωτερική γωνία του ματιού και τις χορδές στο λαιμό. Εφαρμογές  γύρω από το στόμα και κάτω από τα μάτια είναι λιγότερο συχνές  καθώς μπορούν  να προκαλέσουν πτώση του κάτω βλεφάρου και παραμόρφωση του στόματος.

Το BTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς με υπερίδρωση (υπερβολικός ιδρώτας) στην περιοχή της μασχάλης και στις παλάμες. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε μερικούς ασθενείς που πάσχουν απόημικρανίες. Άλλες ιατρικές ειδικότητες χρησιμοποιούν το BTA για την θεραπεία ορισμένων διαταραχών της κίνησης (δυστονίες), της σπαστικότητας και άλλων διαταραχών των μυών.

Πόσο ασφαλές είναι;
Σε υψηλές δοσολογίες μπορεί να είναι θανατηφόρο, κυρίως λόγω της  παράλυσης των μυών της αναπνοής,  αλλά οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους, είναι πολύ χαμηλές, καθιστώντας το ΒΤΑ μια πολύ ασφαλής ουσία.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Στις λιγότερο σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, κνησμός, πονοκέφαλος και στο σημείο της ένεσης πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο ή ευαισθησία. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που  απαιτούν ιατρική περίθαλψη είναι πολύ σπάνιες.
Οι ενέσεις BTA μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε λειτουργικά σημαντικούς μύες, είτε από λάθος τεχνική, από τοπική διάχυση του φαρμάκου ή υπερβολική δόση. Βλεφαρόπτωση, αδυναμία στα χείλη, πτώση του φρυδιού  και δυσκολίες στην κατάποση είναι μερικές από τις σπάνιες ανεπιθύμητες επιπλοκές. Η κανονική λειτουργία επανέρχεται  σε 2-6 μήνες, όταν θα επιτευχθεί η επανανεύρωση των μυών.

Πού γίνεται το BTA και από ποιούς;
Όλες οι ενέσιμες ιατρικές θεραπείες είναι διαδικασίες που απαιτούν την κατάλληλη εκπαίδευση με στόχο την προστασία και ασφάλεια των ασθενών. Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός (συνήθως πλαστικός χειρούργος ή δερματολόγος)  είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος. Μην επιλέξετε μόνο με βάση  την τιμή και αποφεύγεται εκπτώσεις που φαίνονται ακραίες. Είναι πιθανό ότι θα πάρετε  μια πολύ αραιωμένη μορφή του BTA ή ακόμη κάτι που δεν είναι καν πραγματικό BTA. Ρωτάτε πάντοτε για την προέλευση του υλικού.

Ένας εξειδικευμένος ιατρός θα πρέπει να έχει το χρόνο να σας εξηγήσει όλα τα οφέλη και τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης, αφού κάθε ιατρική διαδικασία εμπεριέχει κινδύνους.  Θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, να μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας και να καταγράψει στον ιατρικό σας φάκελο όλα τα στάδια της θεραπείας.
Όλες οι ιατρικές εταιρίες συνιστούν όπως τέτοιες  ιατρικές διαδικασίες γίνονται σε μέρη που διαθέτουν  τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό  και όχι σε εμπορικά κέντρα, ιδιωτικές κατοικίες, σε  γραφεία, σε διάφορες  κοινωνικές εκδηλώσεις σε κομμωτήρια και spa.

Σε γενικές γραμμές όταν το BTA χρησιμοποιείτε από εκπαιδευμένους ιατρούς και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες  είναι πολύ ασφαλές,  μειώνει της ρυτίδες και αναζωογονεί το πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου