Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αυξητική Στήθους-Πόσο ασφαλές είναι;


Δρ Ιωάννης Γεωργίου
Πλαστικός Χειρούργος 

Τι είναι τα εμφυτεύματα στήθους;
Εμφύτευμα στήθους είναι μια πρόθεση από ιατρική σιλικόνη που χρησιμοποιείται για να αυξήσει, να αποκαταστήσει ή να αναδημιουργήσει το στήθος.

Πόσα σχήματα;
Υπάρχουν δύο σχήματα. Τα ανατομικά εμφυτεύματα μοιάζουν  με σταγόνα και μπορούν  να δώσουν στο στήθος ένα φυσικό σχήμα. Η τοποθέτηση τους απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, καθώς η θήκη πρέπει να είναι στενή για να αποφευχθεί η στροφή τους με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του στήθους. Η αφή τους είναι πιο σκληρή αφού προκειμένου να διατηρήσουν  το σχήμα τους είναι πιο συμπαγές. Τα στρογγυλά εμφυτεύματα  χρησιμοποιούνται πιο συχνά, είναι πιο μαλακά  και δεν έχει σημασία ο προσανατολισμός τους, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση πολύ πιο εύκολη. Σε πολύ λεπτές  γυναίκες  με μικρό όγκο μπορεί να κάνουν το στήθος να χάσει την φυσικότητα του.

Κάτω ή πάνω από το μυ;
Η τοποθέτηση πάνω από το μυ είναι ευκολότερη και η ανάρρωση είναι γρηγορότερη  με λιγότερο πόνο. Η παραμόρφωση του στήθος  λόγω των κινήσεων των μυών εξαλείφονται, επιτυγχάνοντας έτσι ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Σε πολύ λεπτές  γυναίκες  με μικρό όγκο μαστού η άκρη του ενθέματος μπορεί να φαίνεται και να ψηλαφάτε. Ο κίνδυνος για δημιουργία κάψας (σκλήρυνση της περιοχής του μαστού γύρω από το εμφύτευμα) είναι υψηλότερος. Η τοποθέτηση κάτω από το μυ μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένο πόνο και η ανάρρωση διαρκεί περισσότερο. Η σύσπαση του μυός μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του μαστού κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Ο κίνδυνος για δημιουργία κάψας είναι  μικρότερος.  Είναι η μόνη επιλογή σε λεπτές ασθενείς με ελάχιστο όγκο μαστού.

Για πόσο χρονικό διάστημα;
Τα καινούρια εμφυτεύματα έχουν τη δυνατότητα να διαρκούν  μια ζωή. Πρέπει να αλλαχτούν μόνο εάν παρουσιαστούν  προβλήματα. Ωστόσο, λόγω της γήρανσης,  τις πολλαπλές εγκυμοσύνες  και το θηλασμό, ο ιστός του μαστού θα χάσει την ελαστικότητα του και θα πέσει , ενώ το εμφύτευμα θα παραμείνει στην αρχική του θέση καθιστώντας μια δεύτερη επέμβαση αναγκαία. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο μια γυναίκα έχει τα εμφυτεύματα τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση. Ο πλαστικός  χειρουργός  θα πρέπει να μπορεί να σας παρακολουθεί αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση και όχι μόνο για μερικές μέρες.

Τι μέγεθος;
Δεν θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος με βάση το μέγεθος των εμφυτευμάτων της καλύτερης σας φίλης ή της  αγαπημένη σας ηθοποιού. Κάθε στήθος είναι μοναδικό και χρειάζεται ξεχωριστή αξιολόγηση. Το εμφύτευμα είναι για μια ολόκληρη ζωή και όχι για μερικούς μήνες. Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος τόσο περισσότερο αυξάνονται οι επιπλοκές και η πιθανότητα για μια δεύτερη επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός θα μετρήσει το στήθος σας και θα σας ενημερώσει για το πιο κατάλληλο μέγεθος.

Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές;
Η πιο επίφοβη επιπλοκή είναι η δημιουργία κάψας. Αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο και να παραμορφώσει  το στήθος. Η συχνότητά της μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5-15% και σε σοβαρές περιπτώσεις, μια δεύτερη επέμβαση θα χρειαστεί για να αλλαχτούν τα εμφυτεύματα. Άλλες επιπλοκές που μπορούν να χρειαστούν  μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση είναι το αιμάτωμα (συλλογή αίματος), η μετατόπιση του εμφυτεύματος και οι λοιμώξεις. Η ρήξη (παρουσία σκισίματος ή τρύπας στο εμφύτευμα) είναι μια σπάνια επιπλοκή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σιλικόνες προκαλούν ασθένειες συνδετικού ιστού, αυτοάνοσες ασθένειες, καρκίνο  του στήθους ή αναπαραγωγικά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές η αυξητική στήθους είναι μια ασφαλής διαδικασία, αλλά θα πρέπει να στοχεύετε  σε  ένα φυσικό στήθος και θα πρέπει να υποθέσετε  ότι στο μέλλον θα χρειαστείτε μια ή περισσότερες  χειρουργικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου