Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Δρ Ιωάννης Γεωργιου
Πλαστικός Χειρούργος
www.plasticsurgery4cyprus.com

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Πρόσφατα βρήκα μια ανασκόπηση που μελετά την αποτελεσματικότητα των διάφορων θεραπειών για την κυτταρίτιδα. Περισσότερες από 60 έρευνες αξιολογήθηκαν. Τα αποτελέσματα μπορεί να ενδιαφέρουν τις γυναίκες που πάσχουν από κυτταρίτιδα.

Αυτή είναι η περίληψη.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: Η βελτίωση της διατροφής και της άσκησης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για βελτίωση της κυτταρίτιδας. Έχει αποδειχθεί ότι η κυτταρίτιδα μειώνεται σε γυναίκες που χάνουν βάρος.

Η ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ είναι μια αμφιλεγόμενη επέμβαση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η κυτταρίτιδα βελτιώνεται, άλλες αναφέρουν ότι μπορεί να επιδείνωση την κατάσταση.

SUBCISION. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας κάτω από το δέρμα με σκοπό να αλλάξει η δομή του ιστού και να βελτιωθεί η εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την κυτταρίτιδα, αλλά η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα παραμένει αμφιλεγόμενη.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την έγχυση διαφόρων ουσιών στο λίπος με σκοπό να το διαλύσει (λιπόλυση). Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ενέσεων.

ENDERMOLOGIE (LPG): Είναι μια συσκευή που συνδυάζει μασάζ και αναρρόφηση. Στην ανασκόπηση παρατηρήθηκε έλλειψη μελετών και οι έρευνες που βρεθήκαν δεν αποδεικνύουν κάποια σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της κυτταρίτιδας.

ΜΑΣΑΖ. Τα μασάζ χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου υγρού στην περιοχή του δέρματος. Ωστόσο το μασάζ φαίνεται να προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμες αλλαγές.

ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Είναι μια τεχνική εφαρμογής θερμότητας που προωθεί τη ροή του αίματος και την αγγειοδιαστολή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ. Ο ρόλος των τοπικών θεραπειών στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας είναι αμφισβητήσιμη. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που τεκμηριώνουν την δράση αυτών των ουσιών.

ΒΟΤΑΝΑ. Η δράση των φυτικών βότανων είναι να ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία του δέρματος και να προωθούν την διάλυση του λίπους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι έρευνες δείχνουν μια μικρή μείωση στην περίμετρο του μηρού , η όποια όμως εξαφανίζεται όταν σταμάτα η λήψη των βοτάνων.

ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ: Η τεχνολογία αυτή φαίνεται να έχει αποτελέσματα με εμφανή βελτίωση της κυτταρίτιδας , αλλά οι μακροπρόθεσμη δράση της είναι ακόμη άγνωστη.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει βελτίωση αυτή εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις τεχνικές, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν για σας μετά από συνεχής θεραπείες, αλλά αποφύγετε θεραπείες που υπόσχονται θαύματα και εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Κατά την άποψη μου , η πιο φθηνή και αποτελεσματική θεραπεία είναι η διατροφή και η άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου